Výstava fotografií pripomína prírodnú katastrofu vo Vysokých Tatrách

20.10.2009 Prešov

Prešov 20. októbra (TASR) – Výstavu fotografií s názvom Kalamita vo Vysokých Tatrách, ktorá pripomína rozsiahlu ekologickú katastrofu z novembra 2004 spôsobenú víchricou, dnes sprístupnili v priestoroch Krajského múzea ...
Autorom výstavy je fotograf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Milan Kapusta. Spolu 30 veľkoplošných fotografií zachytáva kalamitnú situáciu bezprostredne po prírodnej katastrofe, odstraňovanie jej následkov a škody, ktoré spôsobili popadané stromy. Okrem toho sa tu nachádzajú aj unikátne zábery víchricou poškodených lesných porastov zachytené z helikoptéry, zásahy horskej služby, ale aj rozsiahle požiare, ktoré postihli kalamitné oblasti počas nasledujúceho roka.
\"Vzhľadom na to, že pôsobím ako fotoreportér tlačovej agentúry, bolo v podstate mojou pracovnou náplňou zdokumentovať dianie v regióne po tejto prírodnej katastrofe. Chodím často do Tatier ako turista a mnohé zábery vznikli aj v rámci mojich potuliek. Zničené lesy vyvolávali silné emócie a tie som chcel sprostredkovať aj mojimi zábermi, \" povedal Kapusta. Autor dodal, že väčšina týchto záberov vznikla pri jeho spravodajskej práci pre tlačovú agentúru, v jeho súkromnom archíve sa však nachádzajú desiatky ďalších fotografií týchto postihnutých lokalít aj z neskoršieho obdobia.
Podľa vyjadrenia Bohuslava Lazoríka z Krajského múzea v Prešove ich inštitúcia poskytuje priestor na prezentovanie všetkých oblastí spoločenského a kultúrneho života, ale snaží poukázať aj na udalosti, ktoré svojím spôsobom výrazne ovplyvnili dianie v regióne.
\"Z toho pohľadu je táto výstava fotografií skutočne výnimočná a umožňuje aj so spätnou platnosťou zhliadnuť atmosféru prírodnej tragédie, ktorá sa odohrala v tatranských lesoch, \" povedal Lazorík. Je to už druhá výstava Milana Kapustu v prešovskom múzeu, tá prvá bola zameraná skôr na krásy tatranskej prírody, ktoré fotograf obdivuje už desiatky rokov.
Výstava fotografií Kalamita vo Vysokých Tatrách vznikla v spolupráci agentúrneho fotoreportéra s Krajským múzeom v Prešove a Štátnymi lesmi TANAPu. Potrvá do 21. novembra 2009.
 

Vyberte región